‘Norsk camino’ – spansk jord

Å vandre Camino de San Olav må nordmenn unne seg. En to-tre dagers vandring på knappe seksti kilometer, i et kontemplativt, ubeskrivelig vakkert landskap med en rural spansk kultur, og mellom byene Burgos og Covarrubias som hver for seg alene kan forsvare et besøk; men for alle del: gå, opplev også caminoen mellom disse flotte stedene – menneskene, kulturen og landskapet.
 Camino de San Olav: Burgos-Covarrubias 59 km
    Min vandring: 4. og 5. april 2014
   En ‘avstikker’ på veien mot Santiago

PILEGRIMSMÅLET Capilla de San Olav ligger ved en liten landsby med verdensarv-status: Covarrubias. Dens historie holder fram bakgrunnen for Camino de San Olav og kapellet – oppført 800 år for seint!

KORT FORTALT: PRINSESSE KRISTINA var datter av Håkon Håkonsson, og ble på 1200-tall gift med prins Philip av Spania. Hun døde dessverre etter få år og ble begravet i Covarrubias, dengang en viktig spansk by. Foran kirken – som forøvrig har et av Spanias mest skattede kirkeorgler benyttet på utallige innspillinger – står en vakker statue av prinsessen. Prins Philip lovet å oppfylle prinsessens ønske om å oppføre et kapell til St. Olav; det skjedde i 2011 …

Covarrubias 073
Statuen av prinsesse Kristina utenfor kirken i Covarrubias

STARTSTEDET ER BURGOS, en mellomstor spansk by med en av landets flotteste katedraler – eller museums-katedral kan være et mer rett tittel. Men det feires messe der – hver dag fra morgen til kveld.

SELVE VANDRINGEN kan gjerne deles i tre etapper. Det gir rikelig med tid til å ta alt fra kirker i romansk stil til dinosaurus-spor i øye, og kanskje ta en av flere avstikkere til kulturminner som ikke ligger direkte på pilegrimsleden.

LANDSKAPET er fabelaktig. Caminoen strekker seg hovedsakelig på smale grusveier eller gresskledte, nærmest sti-løse områder med krattskog – men med en merking som er intelligent og tilstrekkelig.

CdSO_dag2 037
Camino de San Olav er ikke merket med gule piler som øvrige spanske caminoer, men benytter Nidaros-leia sitt eget merke.

STEDENE FOR MAT OG OVERNATTING er ikke mange, men tilstrekkelige. Men menneskene på landsbygda er svært hjelpsomme om et uventet behov skulle melde seg. Fortsatt bærer spansk kultur i seg den eldgamle forpliktelsen til å hjelpe en pilegrim.

Capilla de San Olav
Capilla de San Olav med klokketårnet i bakgrunnen.

SELVE PILEGRIMSMÅLET er en arkitektonisk perle. Fremmed og bunkers-aktig ved første øyekast, men når symbolikken stiger frem, og referansene til historiske gudshus blir forklart, fremtrer skjønnheten selv i dette mørke, introverte og ugjestmilde i farge, form og materialer. Innsiden kan som kjent gi skjønnhet til det ytre.

Fra interiøret i restauranten Casa Galin, Covarrubias
Fra interiøret i restauranten Casa Galin, Covarrubias

COVARRUBIAS er det naturlige overnattingstedet etter endt pilegrimsvandring. Dette er et vakkert sted med en historisk identitet som fortsatt preger landsbyen visuelt. Besøkende nyter her fortsatt godt av et lavt prisnivået på mat og overnatting hovedsakelig er myntet på spansk- og lokal befolkning og derfor lavt. Måtte det forbli slik.

KUN EN TAXITUR fra Covarrubias (ingen bussforbindelse) ligger Santo Domingo de Silos og landsbyens kjent kloster med samme navn. EMI Records har gjort flere innspillinger med munkenes gregorianske sang, og å gjeste stedet og klosteret for messe eller vesper (tidebønn) er en stor opplevelse.

Å VANDRE CAMINO DE SAN OLAV ANBEFALES på det varmeste. Enten som en egen vandring, eller som del avstikker på Camino Francés som jeg selv gjorde i april 2014.

  Praktisk info om Camino de San Olav (kommer)
    Les om min vandring her
  Gjest i Monasterio Santo Domingo de Silos    (kommer)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s