Bergensleden til Røldal: Intro

Det er flere mulige pilegrims-traséer fra Bergen til Røldal. Selvsagt er det historiske argumentet sterkest: Hvor gikk pilegrimsleden fra Bergen til Røldal på f.eks. 1400-tallet? Mulighetene er ikke utallige. Naturen setter begrensninger. Trolig var det som var av stier, som f.eks. det vi i dag kjenner som Postvegen, benyttet osv. Etter å ha studert mulige alternativer en tid, endte jeg opp med en rute som jeg tror er en god og interessant rute når man veier ulike alternativer opp mot hverandre og tar hensyn til særlig to viktige punkt:

  1. Innlemme flest mulig kirkehistoriske steder med relevans til pilegrimstradisjonen
  2. Innlemme det som allerede synes å være en begynnende eller etablert pilegrimsaktivitet.

Et godt terreng-alternativ ble valgt bort da den ikke passerte en hel del viktige steder av historisk interesse. Alternativet var å følge starten på den planlagte pilegrimsveien fra Bergen til Nidaros (!), som vil gå over byfjellene i Bergen, videre over Gulfjellet, men ved Samnanger ta østover mot Hålandsdalen. Men viktige steder som Fana kirke, som jo også hadde et undergjørende krusifiks omtrent på samme tid som Røldal, ruinane av Lyse kloster og Holdhus kirke – opprinnelig en stavkirke – ville traseen ikke gå innom.

Derfor skulle ruta gå fra Bergen til Os og med ferge over til Fusa fra Hatvik.

Et alternativ som ble vurdert var en mulig veg som gikk så langt sør at en kunne sneie innom klosteret på Halsenøy. Da måtte en senere nærme seg Røldal sørfra, der også et arbeid for å tilby vandresti opp i høyden ved Åkrafjorden allerede er i arbeid. Men både et annet arbeid med pilegrimsvei var av større interesse, samt at å legge ruta søtover i Fusa ville gi besøk både i Holdus kirke og et gryende pilegrimstun i Hålandsdalen.

Det høyeste punkter på pilegrimsleia er på ca 1200 moh

Så til sist endte ruta opp med å ta inn i Hålandsdalen, til pilegrimstunet som er under etablering på Tegland, og et viktig arbeid er foregår i Jondal med (delvis) merket pilegrimsvei over fjellet fra Krossdalen til Reiseter. Krossdalen har også den betydning at de var her krusfikset ble brakt over fjellet på sin ferd mot Røldal.

Da jeg endelig (en dag for seint) la i vei på denne vandringen, var jeg fast bestemt på å nå fram på gammaljonsok-kvelden. Det var bare seks dager frem i tid, og jeg visste at det ville bli en del lange, harde etapper. Etappene viste seg enda til å være lengre (og hardere) enn jeg hadde trodd på forhånd!

Det er derfor viktig å påpeke at etappebeskrivelsne som presenteres her ikke er ment som dagsetapper.

Om pilegrimsleia kan videreutvikles på enkelte etapper (spesielt de med mye asfalt), og gi den nødvendig merking og gode kartskisser, skal dette kunne bli ei fin pilegrimsrute for de som er villige til å «ta i litt». En enkel vandring blir det ikke, men den er spektakulær og vakker.

Etappene som  presenteres er :

  • Kristkirketomten, Bergen til:
  • > Fusa camping (47 km)
  • > Tegland i Hålandsdalen (29 km)
  • > Strandebarm – Jondal – Krossdalen (35 km)
  • > Over fjellet til Bleie (25 km)
  • > Inn Sørfjorden til Odda (25 km)
  • > Over Seljestadjuvet til Røldal (44 km)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s